tisdag 17 november 2009

Utnyttja rädslan för att göra bort sig - på rätt sätt.

"Nothing motivates like the fear of appearing to be an idiot."
Tyler Jennings, Öredev 2009

Vid första anblick låter det kanske negativt, men om man funderar lite mer kan det ju användas på bra sätt.

Visst händer det att man gör saker som inte är prioriterade, kanske för att de är roligare eller för att man fått påtryckningar utifrån. Det händer ju också ibland att man allt för länge ältat ett problem men tjurskalligt gett sig fan på att lösa det på ett visst sätt. Eller varför inte när man underskattat uppgiften men inte vill erkänna att man tidsupskattat fel. Till slut blir det en dålig vana och sen sitter man där, sönderstressad för att klara de uppgifter som egentligen skulle göras på den tid man ursprungligen hade.

Allt det där kan ju fortgå om man får sitta helt ifred utan ifrågasättande. Dag efter dag, vecka efter vecka sitter vi där med en sporadisk fråga om hur det går. När det närmar sig release blir det extra kaotiskt och stressat, men så ska det väl vara? Visst blir det lite sisådär med kvaliteten, men mjukvara är ju komplext, eller hur? Nä. Så ska det inte vara. Det är bara destruktivt.

Men, tänk om man fick frågan varje dag, fast mera tillspetsad med

1. Vad gjorde du igår?
2. Vad ska du göra idag?
3. Finns det något som hindrar ditt arbete?

Detta är frågorna man får varje dag med "the daily scrum". Att träffas såhär varje dag tycker jag verkar extremt lovande. Det förhindrar ju att man

- Sitter med ett problem som någon annan har lösningen på, dvs inte frågar när man borde
- Sitter med uppgifter som inte ingår i det prioriterade arbetet, för att man blivit störd med ovidkommande eller för att man helt enkelt gjort något "roligare"
- Stångar sig blodig på sin lösning utan att någon ifrågasätter den
- Inser att man inte kommer hinna i tid men frågar ingen så...

Som utvecklare ska man inte se det som ett hot, utan som en möjlighet att bli av med de hinder man eventuellt har för att klara sina uppgiter. Eller som ett tillfälle att hjälpa andra att komma vidare. Allt för att bli bättre, och effektivare. Och om inte det funkar för dig, du vill väl undvika att verka vara en idiot, eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar